BÄSTA ALBUM 2010

Mitt första år av bloggande börjar närma sig ett slut och innan det blir 2011, tänkte jag dela med mig av mina största musikaliska och filmiska upplevelser detta år. Vi börjar med årets bästa album.


1. BEACH HOUSE Teen Dream 
(Bella Union)

Som en stilla, lågmäld och enträgen gnista, tuffar det här Baltimore-lokomotivet på, genom ett näst intill hypnotiskt och mässande musikaliskt landskap. Alltid med känslosträngarna innanför snarare än utanpå, i väntan på förlösning och även om transportsträckan till magin var ovanligt lång, är den numera permanent. Dom snirkliga och berusande melodierna landar som bomull på själen, med Victoria Legrands androgyna stämma som en lustfylld drog, som jag mer än gärna inhalerar. Briljans, briljans, BRILJANS!

2. ROBYN Body Talk
(Konichiwa Records/EMI)

Robyn styr kosan mot ett vibrerande, pulserande och magiskt dansgolv, där discokulan är ett enda stort, varmt pophjärta, som reflekterar vackert glittrande electronicaljus på oss kärlekstörstande popnördar, i detta svenska mästerverk. Fullkomlig popperfektion.

3. SÄKERT! Facit
(Razzia/Family Tree Music)

Tio öppenhjärtiga bekännelser som kryper in under skinnet, ända in i märgen och hjärteroten, på ett språk som känns helt nytt och oanvänt. Vid varje ny lyssning upptäcker jag nya vrån och fler beröringspunkter i Annika Norlins lakoniska sånger. Popperfektion på svenska.

4. DRAKE Thank Me Later
(Young Money Entertainment/ Cash Money Records)

Årets debutant! Modigt sparsamma och nakna arrangemang ligger som en suggestivt läcker ljudmatta till Drakes inspirerande och samtidigt skönt nochanlanta rap. Han skjuter från hjärta, hjärna och höft på årets bästa hip/hop album.

5. TRACEY THORN Love And Its Opposite

(Strange Feeling Records Ltd)
Popsånger om åldrande, skilsmässor, hormonstinna tonåringar och singelbarer för 40-plussare, har väl aldrig känts så angelägna såsom i händerna på ljuvliga Tracey Thorn. Det är vackert, sakligt och värdigt, med Thorns distinkta humor och sång som ett förstärkande vapen.

6. KANYE WEST My Beautiful Dark Twisted Fantasy

(Roc-A-Fella Records LLC)
Tillbaka på sina ordinare jaktmarker, efter en del självrannsakan och besök i autotuneland, levererar West ett mörkt, förtrollande hip hop-album med ett stärkt självförtroende, ett innovativ musikaliskt landskap och fantastiska låtar.
7. RAHEEM DEVAUGHN The Love & War MasterPeace

(Jive Records/ Sony Music)

Sex. Kärlek. Politik. Krig. Fred. Ingredienser som fyller och lyfter detta ambitiösa och genomgående suveräna soulalbum med fantastisk sång av herr DeVaughn, men också inspirerande gästinhopp av bl.a. Ludacris och husgudinnan Jill Scott.

8. HOT CHIP One Life Stand
(EMI Records)

Gnistrande, studsig pop redo för party och tryckare, där gruppens mognare texter inte står i vägen för lekfullheten. Allt i perfekt symbios med en ljudbild som mest liknar en färgsprakande palett.

9. ANNA VON HAUSSWOLFF Singing From The Grave
(Kning Disk)

Att indiepop kunde vara så sexigt! Anna von Hausswolff levererar ångande, hetlevrade och dramatiska sånger, med en av årets mest uttrycksfulla röster, i sköljvågorna av Kate Bush och Tori Amos. Årets svenska debutant!

10. TOMAS ANDERSSON WIJ Spår
(Ebeneser Recordings)

Efter två mellanplattor släppte TAW i år ett fantastiskt album färgat av nyblivet föräldraskap och en nära väns bortgång. Dessa två händelser satte hans hantverk i ett sårbart och mäktigt sammanhang. Samtidigt som jag minns hans fantastiska spelning på Rival i höstas. Och jag undrar fortfarande när ska Sverige upptäcka denna mästare, på riktigt?

Och här ett gäng som också släppte suveräna plattor i år.

DANIEL ADAMS-RAY Svart, Vitt Och Allt Däremellan
PETTER En Räddare I Nöden
CEE-LO GREEN The Lady Killer 
FIRST AID KIT The Big Black And The Blue
FAMILJEN Mänskligheten 
FINTELLIGENS Mun Tie Tai Maantie
KYLIE MINOGUE Aphrodite 
GOLDFRAPP Head First 
OSKAR LINNROS Vilja Bli
MANIC STREET PREACHERS Postcards From A Young Man
M.I.A. /\/\ /\Y/\
GIL SCOTT-HERON I’m New Here
HURTS Happiness 
MARK RONSON & THE BUSINESS INTL The Record Collection 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: