TV: NORTH & SOUTH (BBC)

Golvad igen! Av BBC-dramat North & South med suveräna Daniela Denby-Ashe och Richard Armitage i huvudrollerna.

NORTH & SOUTH (2004)
Regi: Brian Percival
Manus: Sandy Welch, baserad på Elizabeth Gaskells roman
I rollerna: Daniela Denby-Ashe, Richard Armitage, Sinéad Cusack, Tim Pigott-Smith, Lesley Manville, Brendan Coyle m.fl.
@@@@@

Det var på Iggesunds Folkets Hus och deras Bio Kontrast-kvällar, min fablesse för brittiska kostymdramor tog fart, när jag 13 år gammal, såg filmatiseringen av E.M. Forsters Ett Rum Med Utsikt (1985) för första gången. Lucy Honeychurch, i Helena Bonham Carters tolkning, trampade med bestämda steg in i mitt liv och satte standarden för mina filmhjältar och hjältinnor. Bara några år senare såg jag BBC-dramat Krigets Skördar (1987) med Emma Thompson och ännu en hjältinna och skådespelerska tog plats i mitt hjärta. Sen kom Howard’s End, Återstoden Av Dagen och Mycket väsen för ingenting, för att inte tala om BBC:s mästerliga Stolthet och fördom med oförglömliga paret Jennifer Ehle och Colin Firth.
Det var under flera år som det inte hände så mycket nytt i genren, men under 00-talet har kostymdramat får ett litet uppsving, tack vare en ny generation duktiga regissörer och manusförfattare, som skapar krispighet och blåser in ny magi, i de gamla klassikerna. Joe Wrights version av Stolthet och fördom är superb och även hans Försoning är en smärre sensation.
När jag bänkade mig för att sträcktitta på BBC:s drama North And South (2004), var jag dock inte riktigt beredd på att bli så golvad som jag blev. Rollistan lovade visserligen gott, men det garanterar inte för den skull  en genomgående filmisk upplevelse och jag kände inte till Elizabeth Gaskells roman från 1855.
Paralleller går självklart att dra med Jane Austens Stolthet och fördom (1813), där två motpoler successivt och motvilligt dras mot varandra. Här får vi möta Margaret Hale (Denby-Ashe), som med sin far och mor, flyttar till en industristad i norra England, sedan hennes far bestämt sig för att lämna sin tjänst som präst. Pappan tar sig jobb som lärare och en av hans privatelever blir bomullsfabriksägaren John Thornton (Armitage). Margaret och hennes föräldrar kämpar tappert med att anpassa sig till den nordliga klimatet och nordbornas sociala koder, som skiljer sig markant från deras sydliga vanor. Berättelsen tar även upp ämnen som klass- och könsskillnader, som så ofta kvinnliga författare på den tiden satte i ett nytt ljus. Samt lägg till aspekten av fabriksarbetarnas kamp för högre löner och fackliga rättigheter, så får du ett kostymdrama med ett bredare perspektiv.
Det här är riktigt, riktigt bra. Skådespelarna är som så ofta i brittiska dramaserier, suveräna och här befolkas rollistan även av mer okända ansikten, vilket är befriande. Det är dock de två huvudrollsinnehavarna som är huvudattraktionen. Daniela Denby-Ashe är för mig en helt ny begåvning och vilken skådespelerska sedan. Förtrollande! Richard Armitage har redan sen tidigare förtrollat mig i Spooks senaste säsong och här tar han det till nya höjder. Colin Firths Mr. Darcy har onekligen fått fet konkurrens i Armitages Mr. Thornton. Här är en skådis som arbetar med små medel och är likt sin motspelare Denby-Ashe, förtrollande. Han hamnar utan tvekan däruppe på listan av heta brittiska hunkar med Rupert Penry.Jones, Daniel Craig och Matthew MacFadyen.
Så om du älskar kostymdrama och Jane Austen, men behöver ett nytt perspektiv, så är min rekommendation att skaffa dig North And South a.s.a.p!

Här är en fantastisk scen där Mr. Thornton friar till Margaret Hale. En njutning att se!

2 thoughts on “TV: NORTH & SOUTH (BBC)

  1. Speedo says:

    Kära du, din fablesse för män är uppfriskande, om än lite underlig, med tanke på… men jag är inte den som är den…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: