SCEN: SEAN-MAGNUS ÄLSKAR MAN

Med en superb blandning av värme, humor och allvar, bjuder Sean-Magnus, inte bara på ett radband av kärlekslåtar, utan även generöst på sig själva.

SEAN-MAGNUS ÄLSKAR MAN
Astoria, Stockholm
@@@@

Vilken lycka! Att på en kall, mörk måndag kväll i november bli bjuden på två timmar med underhållning av den här kalibern är ren och skär lycka. Det är för det första sällsynt med två artister som så hejdlöst bjuder på sig själva och för det andra, vilket ansiktslyft dessa låtar har fått i denna kärleksfulla hyllning till män från män.
Konceptet är egentligen väldigt enkelt. Sångerna som gjorts kända av kvinnliga artister, tas nu hand om av Sean Kelly och Magnus Skogsberg, som med hull och hår, gjort låtarna till sina egna. En del översatta, en del på engelska och lite tyska och spanska sliras in också…
Det finns i princip ingenting ur gaykulturen som dom inte sjunger om. Det är öppenhjärtigt, sårbart, komiskt, allvarsamt och ironiskt nog, nyskapande trots gamla låtar. Att som bög få sitta och lyssna på två stiliga karlar sjunga om och till karlar, är en ynnest och alldeles för sällsynt i detta land. Dom påminner mig om hur det var att bli kär för första gången, att bli lämnad och att längta. Och det går inte via en mellanhand eller via omvägar, för att jag som bög, ska kunna relatera till en sångtext. Det går rakt in.
Det osar av självförtroende och värme. För hur långt dom än må driva vissa humoristiska sånger, så är det alltid en enorm värme som strömmar igenom i framförandet. Och samspelet mellan Sean och Magnus är ovärderligt.
Karismatiske Sean Kelly levererar med en fantastisk känslosam röst, några av kvällens mer dramatiska ballader och skapar spänning, i sånger där jag inte trodde att det kunde skapas spänning mer. Läs Nature boy. Magnus slår honom följe i urläckra mash-upen av I will survive/Det gör ont, båda vackert avskalade. Killarna gör precis det som Lena Philipsson själv inte vågade (alt. inte hade tid till) att göra av sin låt på Berwaldhallen i förra månaden.
Magnus Skogsberg överraskar mig genom sin varma, lätt nasala röst och generösa tilltag på scenen. Även han tillför något nytt till gammalt material, såsom i den fint översatta I’ve never been to me. 
Ett av dom starkaste intrycken är den dramatiska finallåten, Eva Dahlgrens Novemberregn. Det är som om Sean-Magnus vill säga att “vi har nu bjudit er på ett fantastiskt gaykalas, men glöm inte bort att vi måste fortsätta kämpa, för det är inte alltid en fest.” Med tanke på den ljuvliga musikaliska pralin dom bjudit oss på, är det ovanligt modigt att avsluta en kväll med en sån mörk låt. En eloge för det.
Den här kvällen kommer jag att bära med mig väldigt länge och har ni möjlighet, gå och se Sean-Magnus på Astoria på fredag eller lördag.

One thought on “SCEN: SEAN-MAGNUS ÄLSKAR MAN

  1. Viola Vamp says:

    Både fagra och duktiga herrar det där!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: