SCEN: EVA DAHLGREN – INGEN ÄR SOM JAG

Under november bjuder Eva Dahlgren på en modig och rörande monologföreställning, som ni absolut måste se.

EVA DAHLGREN Ingen är som jag – en monologföreställning
Rival, Stockholm
Text & ton: Eva Dahlgren
Regi: Måns Herngren
@@@@

Efter att ha varit en av Sveriges mest firade sångerskor sedan 80-talet, bestämde sig Eva Dahlgren att prova ett helt nytt grepp, genom att skriva en monolog istället för nya sånger. Det är texter, som enligt Eva, inte fick plats i eller mellan hennes låtar. Hon har redan tidigare genom sitt mellansnack på hennes konserter, visat prov på stor självironi och förmåga att fånga publiken, bara genom att dela med sig av små, fina anekdoter ur hennes vardag. Och det är precis det vi blir bjudna på och dessa 90 minuter svischar förbi som i ett nafs. Det är modigt, avskalat och rörande.

Hon berättar om sin barndom och sin uppväxt, på ett varmt och öppenhjärtigt sätt, som lite motsäger hennes privata, näst intill Greta Garbo-liknande integritet. Och när jag väl har vant mig vid hennes vankande fram och tillbaka på scenen, är det bara att njuta av färden. Vi som är provpublik, får möta en till synes lugn och cool Eva. Inte en nerv, så långt ögat kan nå. Men hon känns visserligen alltid cool och samlad, så vad vet jag om eventuella stormar som rör sig inom henne?
Hennes befriande självironi, roar och berör, bl.a. i en magnifik filmad sketch som visas på den stora duken bakom henne. Jag tänker inte avslöja något om filmen, den måste upplevas. På duken visas små filmsnuttar som ramar in monologkvällen på ett enkelt och stilfullt sätt.
Visst får vi även höra Eva sjunga, dock bara i några sånger och fortfarande fängslande vackert, som i låten som gett föreställningen dess namn. Men tyngdvikten ligger onekligen på den fina monologen och det är ovanligt modigt av henne, att inte välja den trygga, enkla vägen. Värd en eloge, helt klart.
Min enda invändning, och det är en nöjsam sådan, är att det är alldeles för kort. Jag ville bara ha mer av Eva och hennes finfina berättelser.

Det är svårt att säga något om föreställningen utan att avslöja för mycket, så jag lämnar det öppet och hoppas att ni tar er i kragen och pallrar er till någon av scenerna där den under november kommer att husera.

Spelas på:
Rival, Stockholm, 8-10 november
Palladium, Malmö, 12 november
Savoyteatern, Helsingfors, 16 november
Lorensbergsteatern, Göteborg, 21-22 november.

Boka här.

One thought on “SCEN: EVA DAHLGREN – INGEN ÄR SOM JAG

  1. Anonymous says:

    90 min gick Fort! Bra och intressant!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: