KRÖNIKA: KEIRA TRIPTYCH

När du väl ser förbi den vackra exteriören, finns där att upptäcka en fantastisk skådespelerska som under andra halvan av 00-talet, förtrollat mig genom dessa följande tre filmer. 

STOLTHET OCH FÖRDOM (2005)
Regi: Joe Wright
I rollerna: Keira Knightley, Matthew MacFadyen, Donald Sutherland, Judi Dench, Brenda Blethyn, Rosamund Pike m.fl.
@@@@@

Det började med Jane Austen-filmatiseringen av Stolthet och fördom, en bok som filmatiserats flera gånger och en av dom mest kända är BBC:s version, med Colin Firth som Mr. Darcy. Den har haft en speciell plats i mitt hjärta sen den sändes tidigt 90-tal och av den anledningen hade jag mina förbehåll när denna nya filmatisering dök upp.
Den här är skitigare och mer robust än 90-talsversionen, men fullkomligt bedårande. Castingen är briljant, med ett gäng fantastiska skådisar i viktiga biroller. Brenda Blethyn, här som mamma Bennet, är alltid minst fantastisk och jag behöver inte ens säga hur bra Judi Dench är. Med Colin Firths Mr Darcy fastetsad i minnet sen urminnes tid, var det lite svårt att hänge sig åt MacFadyens tolkning till en början, men de små, små, pyttesmå nyanserna är till slut till hans fördel och jag kan åter igen bli kär i Mr. Darcy.
Men det är Keiras film från början till slut. Hon är fullkomligt bländande och jag var verkligen inte beredd på detta, efter filmer som Skruva den som Beckham och första Pirates of the Caribbean. Och här tog hon första steget mot vad som kan komma att bli en fantastisk filmkarriär att följa.

FÖRSONING (2007)
Regi: Joe Wright
I rollerna: Keira Knightley, James McAvoy, Vanessa Redgrave, Saoirse Ronan, Brenda Blethyn, Harriet Walter m.fl.
@@@@

Men frågan återstod om Stolthet och fördom var en engångsföreteelse, men motsatsen bevisades med ytterligare ett kostymdrama. Två år senare landar filmatiseringen av Ian McEwans roman Försoning (Atonement) och Keira befäster härmed sin plats som en av sin generations stora skådespelerskor.
Hon är här återförenad med regissören Joe Wright, som även regisserade Stolthet och fördom och det är tydligt att Keira trivs med honom i registolen.
Detta sluga drama liknar mer än thriller i sin uppbyggnad, för jag satt på helspänn och vågade inte lita på ett lyckligt slut. Castingen, åter igen suverän och den då blott 13-åriga Saoirse Ronan, fick välförtjänt stor uppmärksamhet för sin insats. Även skotten James McAvoy är fantastisk och det verkligen sprakar i scenerna mellan honom och Keira.
Här visade fröken Knightley att det verkligen inte var tur eller en slump, att hon landade rollen som Cecilia Tallis. Hon bemästrar scen efter scen, med små medel och samtidigt med en sprudlande, ungdomlig vitalitet. Lite som Helena Bonham Carter gjorde under 80-talet i bl.a. mästerverket Ett rum med utsikt.
En stark rolltolkning i stark film.

THE DUCHESS (2008)
Regi: Saul Dibb
I rollerna: Keira Knightley, Ralph Fiennes, Charlotte Rampling, Dominic Cooper, Hayley Atwell m.fl.
@@@@

Det som suddade bort mina sista rimliga tvivel, var detta kostymdrama om hertiginnan av Devonshire, vars berättelse påminner starkt om den om lady Di. Keira hade nu klivit in i ett större sammanhang och dessa typer av kostymdramor kräver sin kvinna eller man, för att bära upp en hel film. Det kunde ha gott hur som helst, men Keira gör det som få klarar av, nämligen bär hela filmen på sina axlar.
Ofta i dessa sammanhang är det birollerna vi minns, men här befinner sig skådisar som Ralph Fiennes och Charlotte Rampling i skuggan av Knightley. Missförstå mig inte, båda är fantastiska, men Keira är bättre.
Men det är också en ovanlig kostymfilm, som berörde mig starkt.

Även om hon har en bra bit kvar till nivån av mina älsklingsskådisar Emma Thompson och Helen Mirren, har Keira visat sin bredd och begåvning, på ett sådant sätt, att i alla fall jag kommer att, med stor lust och intresse, följa hennes framtida karriär.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: