MUSIKAL: WE WILL ROCK YOU

Sätt ihop en knippe med suveräna Queen-låtar med ett gäng starka sångare och en svag story, och vips! – så har du dig en musikal.
 
 

WE WILL ROCK YOU
Cirkus, Stockholm
Regi och manus: Ben Elton
I rollerna: Bruno Mitsogiannis, Tina Leijonborg, Mari Haugen Smistad, Daniel Engman m.fl.
@@@


Jag hade inte så höga förväntningar när jag traskade mot Cirkus häromkvällen för att se Queen-musikalen We will rock you. Urpremiären skedde 2002 i London och går där fortfarande, är löst sammansatt kring en hel drös Queen-låtar, i samma anda som Mamma Mia-musikalen kretsade kring Abba-låtar.
Storyn är tunn som vårisar och är egentligen bara en ursäkt för att föreställningen ska kunna kallas för musikal. Det blir då mer legitimt med konceptet. Precis som med Mamma Mia.
Jag lägger mitt fokus istället på artisterna som medverkar, för det är dom som gör det hela sevärt.

Huvudrollen Galileo, görs av Bruno Mitsogiannis, som äger hela föreställningen. Han är fullkomligt solklar och sjunger helt outstanding. Freddie Mercurys kostym är enormt stor att fylla och det är nog ingen som förväntar sig att det heller ska hända, men jävlar i min låda, vad bra den här killen sjunger. Dessutom agerar han med hela kroppen och lyser rakt igenom. En stjärna “in the making”!

Tyvärr blir det en del överspel à la musikalskolan och det är jag grymt allergisk mot. Och det blir mycket spel direkt ut mot publiken och jag längtar efter interagerande mellan skådespelarna. Som oftast på musikalscenen, så är det i regin det brister. Det fungerar dock när också karaktärer är överdrivna och kariaktyrliknande, såsom Killer Queen och Khashoggi, för då känns de stora gesterna plötsligt fullkomligt självklara. I dessa två fall, tar skådisarna, Tina Leijonborg och Daniel Engman, sina roller på fullaste allvar, samtidigt som dom sköljer ner det med en stor skopa självrioni. Båda ljuvligt pompösa och extravaganta. Men så klart, det skulle inte fungera med vilka skådisar som helst. 
Överlag är det sångmässigt väldigt hög nivå och det är det som gör föreställningen underhållande, tillsammans med Queen-låtarna, som jag automatiskt rycks med i. Ja, jag var inte mer än elva år gammal när Radio Ga Ga och I want to break free huserade på listorna och i våra radioapparater. Och dom håller fortfarande.
Okej, konceptet är en tam ursäkt för att få kalla det för en musikal, men när det framförs med en sådan bravur, godtar jag den. Typ.

2 thoughts on “MUSIKAL: WE WILL ROCK YOU

  1. Rojjan says:

    Såg den igår em. Super är nog ett svagt ord, helt fantastiskt. Tyvär e man svensk, alla sitter ner på en sån föreställning. Faan det bara rycker i kroppen. Bruna äger GRYMT BRA!

  2. Speedo says:

    Ja, det är helt klart ett svenskt beteende. Lite tråkigt hämmade så där till vardags… Vi borde lära oss av britterna, som är bra på att röja på musikalföreställningar…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: