LIVE: TOMAS ANDERSSON WIJ PÅ RIVAL

Med enkla medel såsom närvaro och intimitet som få artister behärskar, håller Tomas Andersson Wij mig i ett järngrepp under gårdagens konsert på Rival.
 

TOMAS ANDERSSON WIJ
Rival, Stockholm
Gäster: David Åhlén, Helen Sjöholm, Bo Sundström, Andreas Mattsson, Lars Winnerbäck.
@@@@

Låt mig börja med att säga att jag inte är helt objektiv när det kommer till Tomas Andersson Wij. Ända sedan albumet Stjärnorna I Oss (2004) har han lyckats med att spela på varenda emotionell sträng jag äger, varsamt trampa på varenda öm tår jag har. Detta genom sina fantastiska, tonsatta berättelser, för visst känns hans låtar mer som noveller än som sånger.
Enligt Tomas skulle spelningen på Rival egentligen inte bli av, men efter att turnerat i ett halvår med bandmedlemmarna Gustaf Spetz, klaviatur och Per Eklund, trummor, led han av separationsångest, så därmed klämdes det in en extra konsert och tacksamma är vi för det. För Tomas bjuder generöst på en två timmar lång konsert, med ett musikaliskt axplock ur hans 12-åriga karriär och även en handfull gästande artister.

Han känner sig helt uppenbart hemma och trygg på Rivals scen. Det känns som om hela publiken är lika hemma och trygga med Tomas, det blir nästan lite andaktsfullt. Han öppnar starkt med Jag hör dig dåligt, ett av årets bästa låtar, och vi vaggas omedelbart in i allvaret och tillgängligheten. Det är någonstans där, hans storhet gör sig gällande. Han är personlig, men aldrig privat. Han berättar sakligt ur sitt liv och jag känner det som om det är mitt liv han sjunger om. Han är rak, omedelbar och osentimental.
Det är så det fortsätter genom den varma septemberkvällen. Han sjunger om och till sin barndomsvän Anders i De gröna vagnarna, som dessutom sitter i publiken. Han delar med sig av sin rädsla efter valresultatet genom Sommaren ’77. Han delar med sig av uppväxtåren i Fruängen och föräldrarnas Hälsingland. Och det tåras i ögonen på mig gång på gång.
När han sjunger om sina föräldrars och sitt Hälsingland bl.a. i So long och Hälsingland retirerar den sista delen av mig. Vackrare än så här blir inte svensk popmusik. Sen bjuder Tomas på kvällens första överraskning och gästartist, Helen Sjöholm. Tomas fick en förfrågan av Helen att översätta ett knippe Billy Joel-låtar till ett kommande album och på pappret låter det inte så jättespännande, men helt uppenbart är det, att med Tomas översättning och Helens sång kan det albumet bli hur bra som helst, för vi bjuds på en magisk stund. Bortsett från Tomas själv, är detta kvällens höjdpunkt. Det är varmt, innerligt och med en underliggande nerv, som är få sångare förunnat. Ett otippat, men väldigt lyckosamt samarbete som jag ser framemot att höra mer av.

Förmodligen för att jag inte har någon speciell relation till någon av de övriga gästartisterna, är det inget som direkt berör mig, även om Andreas Mattsson (fd Popsicle) gör en fin duett med Tomas i En sommar på speed. Men Bo Sundström tillförde inget speciellt till Mellanstora mellansvenska städer och jag har aldrig förstått storheten med Lars Winnerbäck, något som jag förstår ännu mindre efter gårdagen. Karln mumlar sig igenom sitt bidrag för kvällen och jag hör inte vad människan sjunger. Mycket kan man säga om Tomas halvt kvävda sångstil och sångteknik, men han kan i alla fall artikulera. Dessutom är hans innerlighet och fokus i sången oslagbar.

Det är bortsett från det lätt sövande, manliga gästartisterna (David Åhlén ej inkluderad i denna skara) en fantastisk konsertkväll Tomas Andersson Wij bjuder på och den intimitet han lyckas skapa bara genom sin närvaro i sångerna, är någonting jag kommer att bära med mig länge. Fantastiskt, Tomas!

Här nedan kan ni lyssna på Helen Sjöholms bidrag till gårdagens konsert, hennes version av Sanningen om dig.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: