HATTRICK FRÅN 90-TALET

Visserligen med sin storhetstid bakom sig, men det finns ingen anledning att inte hylla fantastiska Massive Attack.

En av 90-talets bästa band, Massive Attack, är trots, att dom inte lyckats med övergången från 90- till 00-tal,  fortfarande ett av mina favoritband. Mycket och mån pga den hattrick dom lyckades med mellan åren 1991-1998. Hattricken bestod av albumen Blue Lines (1991), Protection (1994) och Mezzanine (1998).
Tillsammans med bl.a. Tricky och Portishead introducerade Grantley “Grant” Marshall, (aka Daddy G), Andrew “Andy” Vowles, (aka Mushroom) och Robert Del Naja, (aka 3D) oss till Bristol-scenen och triphopen.

Med den klassiska låten Unfinished sympathy (med gästsång av Shara Nelson) satte trion sig själva på den musikaliska världskartan och med ett lysande debutalbum, som fortfarande trots sina knappt 20 år på nacken,  fortfarande knäcker och är svåröverträffbar som debut. Briljans redan då!

Massive Attack – Blue Lines


Tre år senare kom Protection, och åter igen fick trion in en fullträff. Denna gång gästades dom bl.a. av Tracey Thorn (i titelspåret och Better things) och Nicolette. Fortfarande med den mörka, nästan hotande ljudbilden, men med en större leklusta som gav albumet en hoppfull inramning.

Massive Attack – Protection

Hattricken avslutades med mästerverket Mezzanine. Trions absolut bästa hittills. En odyssey i mörker, gitarrer och livekänsla, men med det omisskännliga Bristol-soundet intakt och denna gång med bl.a. Elizabeth Fraser från Cocteau Twins vid mikrofonen. Det är inte bara bandets bästa, det är även ett av 90-talets bästa album.

Massive Attack – Mezzanine

Som sagt, övergången till 00-talet har inte varit så klädsamt för trion eller duon, som dom numera är. Årets skivsläpp Heligoland var en ganska trött triphop-platta, med låten Paradise circus som ett briljant undantag. Detta till trots håller jag dom ändock som ett av mina favoritband, för säg det bandet eller den artist som har lyckats med en liknande bedrift?
Sen har bandet även utmärkt sig med fantastiska videos genom åren. Några exempel; Live with me, Teardrop eller som den lysande, banbrytande Unfinished sympathy.

2 thoughts on “HATTRICK FRÅN 90-TALET

  1. Viola Vamp says:

    Jag var bara 13 år då Unfinished sympathy-videon spelades om och om igen på MTV. Jag minns att jag starkt ogillade den av den enkla anledningen att "det såg så fattigt ut".😀 No kitsch så långt vampögonen kunde skåda.😉

  2. Speedo says:

    Fattig?? HAHAHA! Det kallas subtilitet, allt behöver inte skrivas på näsan…😉 Men så klart, skönheten ligger i betraktarens vampöga…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: