RED RIDING-TRIOLOGIN

När britterna gör det bra, gör dom det fantastiskt bra. Ett praktexempel är Red Riding-triologin.

RED RIDING 1974
@@@@
Regi: Julian Jarrold
I rollerna: Andrew Garfield, Sean Bean, Rebecca Hall, Warren Clarke m.fl.

RED RIDING 1980
@@@@
Regi: James Marsh
I rollerna: Paddy Considine, Jim Carter, Maxine Peake, Sean Harris m.fl.

RED RIDING 1983
@@@
Regi: Anand Tucker
I rollerna: David Morrissey, Mark Addy, Saskia Reeves, Peter Mullan m.fl.

Dessa tre filmer är baserade på David Peace romankvartett Red Riding Quartet, där han använder verkliga händelser som bakgrund till sina fiktiva karaktärer och sin egen story. Det ger filmserien en högst autentisk och näst intill dokumentär känsla i sina stunder.

De tre filmerna var för sig fokuserar på olika huvudpersoner, men knyts på ett väldigt effektivt sätt ihop under seriens gång.
Vi får i första delen följa den unga journalisten Eddie Dunford på Yorkshire Post, som börjar undersöka i ett antal olösta fall av försvunna flickor och genom sin hunger för ett scoop och naiva nyfikenhet, nystas in i en farlig, livshotande härva.
Det är också första delen som är den starkaste av de tre. Regissören Julian Jarrold håller hela ensemblen i strama tyglar och ensemblen levererar med ett nervigt underspel. Detta skapar en farhåga om en annalkande katastrof, men samtidigt är det aldrig förutsägbart.
I denna första del är det två skådespelare som lyser starkast. Rollen som den unga journalisten spelas av Andrew Garfield (bild ovan), som bländade mig häromåret i fantastiska Boy A. Även här är han fulkomligt lysande och det är svårt att inte engagera sig i hans jakt efter sanningen.
En stor skådespelare som vi kommer att få se mycket mer av i framtiden.
Även Rebecca Hall (bild nedan) är sensationell som mor till en av de försvunna flickorna. Vi kunde se henne häromåret spela skjortan av både Scarlett Johansson och Penélope Cruz i Vicky Christina Barcelona.

Andra delen i serien fokuserar på utredningen av Yorkshire Ripper-morden, som är den verkliga händelsen som ligger till grund för filmserien. Huvudpersonen är Peter Hunter (Paddy Considine), polisinspektör, som tillsammans med två kollegor tas in som en specialstyrka för att hitta mördaren. I jakten på mördaren nystas även en härva av poliskorruption upp till ytan, med oanade konsekvenser.

Ny regissör, James Marsh, men med samma nerviga agerande, som är högklassigt. Det är detta om gör brittisk film och TV så jävla njutbar. Ingenting är lämnat åt slumpen. Detaljrikedom når ända ut i fingerspetsarna på varje liten biroll och statist. Jag sitter på helspänn rakt igenom.
Här har även verkliga arkivbilder från 1980 använts, som skapar den dokumentära känslan.
Den tredje delen, som utspelar sig 1983, kan närmast beskrivas som trådarna som knyter samman säcken, med fokus på kriminalkommisarie Maurice Jobson, vars samvete börjar bubbla upp på ytan. Detta efter år av delaktighet i tvivelaktiga polisutredningar och förhörsmetoder.

Kriminalkommisarie Jobson har dykt upp i båda tidigare delar, men är här huvudpersonen, vid sidan av advokaten John Piggott, som på sitt håll börjar undersöka i dessa tvivelaktiga polisutredningar.

Även om filmserien i tredje delen tappar lite fart och inte lyckas hålla mig på tå hela vägen ut, är det fortfarande ett ypperligt filmverk, med en minst lika fantastisk ensemble som i de tidigare filmerna, här med David Morrissey (bild ovan) som Maurice Jobson som utropstecknet.
Sammanfattningsvis är det bara att säga att när britter gör det bra, gör dom det fantastiskt bra. För trots tre olika regissörer, så är den enormt sammansatt och homogen filmtriologi, där skådespelarna är helt sensationella. Dessutom med en story nära verkligheten, som gör det hela angeläget och mer trovärdigt.
Gå och hyr serien, NU!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: