KÄRLEKSSÅNGER: PETER JÖBACK – STOCKHOLM I NATT

Peter Jöbacks brokiga och ojämna karriär har två utropstecken.

Den första var 2006 på Tyrol i Stockholm när han gjorde Konferenciern i musikalen Cabaret. Det var första gången jag såg Jöback kliva ur sitt artificiella musikalskal genom att leverera och underhålla med kött och blod. Han var vulgär, sexig, gränslös och helt fantastisk. Musikalpojken hade vuxit upp.
Hans album har genomgående lämnat mycket att önska. Men med plattan Det här är platsen (2004) hände någonting med hans inställning till popmusik. När han sen tre år senare släppte Människor som du och jag klaffade det. Ett suveränt popalbum ur ett (i brist på ett bättre ord) moget gayperspektiv, som är både innerligt, personligt och storslaget. Det här är dessutom första gången som han sjunger utan musikalfloskler och -manér. Mycket tack vare fantastiska låtar och bra producenter.
Flaggskeppet på albumet, Stockholm i natt, är en kärlekssång både till staden Stockholm och en återvunnen kärlek. I promenaden han gör genom stan för att möta sin älskade, drar han paralleller mellan sitt eget liv och händelser som färgat Stockholm, t.ex. mordet på Anna Lindh. Och jag retirerar. Det här är en klassiker helt i stil med Sakta vi gå genom stan eller Från Djursholm till Danvikstull.
Dessutom ackompanjerad av en fantastisk video.

One thought on “KÄRLEKSSÅNGER: PETER JÖBACK – STOCKHOLM I NATT

  1. Viola Vamp says:

    Snygg vagn vid 2:03 in i låten!🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: