ALBUM: TRACEY THORN – LOVE AND ITS OPPOSITE

Fantastiska Tracey Thorn infriade dom höga förväntningarna.

TRACEY THORN Love and its opposite
(Strange Feeling Records)
@@@@

För första gången sen jag började blogga här, så har jag den senaste veckan lidit av någon form av skrivkramp. Istället för att lägga in något halvhjärtat, så bestämde mig för att vänta in. Orsaken till skrivkramp? Love and its opposite. Jag ville att det jag skrev om Tracey Thorns nya album, skulle vara lika respektingivande och värdigt som albumets innehåll, men har insett att jag måste sänka mina krav. 2007 släppte Thorn ut sitt andra soloalbum Out of the woods, den första A distant shore kom ut 1982, men mellan där har hon förgyllt min och många andras vardag med maken Ben Watt i Everything But The Girl. Efter att Thorn gästade Massive Attacks Protection 1994, resulterade detta i vad som kändes som en naturlig utveckling för EBTG. Från tidigare gitarrbaserad indiepop övergick nu duon till ett electronicabaserat ljudlandskap. Fortfarande med duons specifika signum bestående av avskalade och nakna arrangemang, lysande vardagsskildringar ackompanjerad av Thorns fantastiska sång. 1996 kom mästerverket Walking wounded. Senaste soloalbumet Out of the woods landade någonstans mellan de två musikaliska världarna, fortfarande med tyngdvikt på det elektroniska. Den gick rakt in i själ och märg på mig och den lyssnar jag fortfarande på idag, som om den kom ut igår. Felet jag gjorde när jag började lyssna på nya albumet, var att jag förväntade mig en elektronisk fortsättning på Out of the woods. Musikaliskt är det mer år singer/songwriter-hållet som kännetecknade EBTGs tidiga album, men spåren från electronicaåren är inte komplett raderade. När jag väl hade kommit över det faktum, så var det bara att låta sig hänföras. För även nya Love and its opposite är fantastisk.  Hon lyckas förtrolla mig med sina underbart träffsäkra och sakliga observationer om livet och vardagen omkring henne. Här har hon tagit klivet in i en ny fas av sitt liv. Det är livet kring 50, det är vänners skilsmässor, det är åldrande, det är hormonstinna tonårsbarn, som ger ett nytt liv till hennes texter. Fortfarande betraktar hon förändringarna kring henne med en skön saklighet och med en osentimental inställning, men hon gör det inte utan att beröras av det själv. Ett av spåren som sticker ut är Hormones. Om en vardagskamp mellan mor och tonårsdotter. Om svårigheter att växa upp kontra släppa taget. Eller vad som sägs denna textrad?

/Yours are just kicking in, mine are just checking out/
 
Det är just detta som gör Thorn så fantastisk. Med en underbart torr, brittisk humor skalar hon av alla lager av onödiga floskler och pretentioner.
Singelspåret Oh, the divorces! är en annan låt som på liknande sätt berättar om efterdyningarna av en skilsmässa, som bl.a. veckoöverlämningen av barnen.
/The afternoons, the handovers by the swings/
 
Det är bara att retirera. Jag älskar det.
Oavsett vilket ämne hon berör på albumet, så är det med en sådan värdighet som ingen annan artist i hennes generation kommer i närheten av, möjligtvis då Sade. Likt ljuvliga Singles bar, om att efter en separation, i mogen ålder, ge sig ut på jakt efter en ny partner.
/Can you guess my age in these jeans?/
 
Eller suveräna Why does the wind?, om en älskare som är på väg att lämna dig, eller Late in the afternoon, om åldrandets farhågor och våndor. And the list goes on and on…
Och ja, allt granskat med Thorns subtila humor och vi är generöst inbjudna in i hennes musikaliska värld. Det är ofta med en sorgsen mollton i den musikaliska bakgrunden , som ger en oväntad och behövlig tyngd till sakligheten. Dock aldrig på bekostnad av hoppet, för det är och har alltid varit ett av Tracey Thorns starkaste och varmaste egenskaper i form av musiker och låtskrivare.
Skulle inte förvåna mig om albumet mot slutet av året har lyckats klämma dit en till @.
Tack, Tracey Thorn!
(Bästa spår: Oh, the divorces!, Hormones, Why does the wind?)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: