KÄRLEKSSÅNGER – TRY WHISTLING THIS

Mannen som skrev och sjöng det mesta av australiensiska Crowded House gedigna låtskatt, Neil Finn, släppte ut sitt första soloalbum 1998, Try Whistling This. Ett fantastiskt album som gick ett oförtjänt bortglömt öde till mötes.

Albumet visade åter igen Finns geniala begåvning som låtskrivare och sångare. Fortfarande med tydliga influenser från bl.a. Beatles och med popdrivet intakt, men melodierna och arrangemangen snirkligare och mörkare än med Crowded House. Kronan på verket var titelspåret, en mörk kärleksballad med en fond bestående av en subtil hjärtslagsrytm och som med sitt långsamma tempo och suggestiva uppbyggnad fortfarande ger mig gåshud. Och när du tror att det inte kan bli bättre, så kommer denna vackra textfras, i låtens slutskede som ett matt, bitterljuvt crescendo.

If I can’t be with you I would rather have a different face
And if I can’t be near you I would rather be adrift in space
And if the gods desert us now I’ll turn this chapel into flames
And if someone tries to hurt you I would put myself in your place
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: