MUSIKAL: SOMMARNATTENS LEENDE

SOMMARNATTENS LEENDE
@@@@@
Stadsteatern, Stockholm
Musik och sångtexter: Stephen Sondheim
Manus: Hugh Wheeler
Översättning: Beppe Wolgers
Regi: Tobias Theorell
I rollerna: Dan Ekborg, Pia Johansson, Albin Flinkas, Thérèse Andersson, Andreas Kundler, Sara Jangfeldt, Annica Edstam, Peter Gardiner, Gunvor Pontén, m.fl.
Musikalgenren som genre är oöverträffad när alla pusselbitar faller på plats. När storyn, manuset, musiken, regi och koreografin möts i en perfekt symbios, finns det ingen scenkonstform som kommer i närheten. Tyvärr är det mer undantaget än regeln att det händer.
Jag har sett det hända vid tre tillfällen, Chicago (med fantastiska Ute Lemper som Velma Kelly) i New York, Billy Elliot – the musical i London och Stoppa världen – jag vill kliva av! på Göteborgs Operans Skövdescen.
Nu kan jag lägga till Sommarnattens leende på Stockholms stadsteater till den lilla listan.
I Sverige har musikalscenen tyvärr degraderats till en oöverträffad klyscha, med enstaka undantag, där ena meningslösa uppsättningen efter den andra får folk att vallfärda till teatrarna, med mig ställandes frågan, varför? Och ja, jag älskar West Side Story, men har vi inte sett den tillräckligt många gånger nu, för att klara oss i ett par, ja… decennium? Nu har dock Stadsteatern i Stockholm tagit modet till sig och valt att sätta upp Sommarnattens leende (A little night music) av Stephen Sondheim, musikalen som baserats på Ingmar Bergmans film med samma namn. Jag kan bara säga tack, Tack, TACK!!! Äntligen lite klass på den svenska musikalscenen. Stephen Sondheim har alltid ansetts som för svår och smal för att sättas upp på fler scener, men det är väl ändå att underskatta sin publik och risken för tomma salonger, motbevisas i och med vårens föreställningar på Stadsteatern som i princip är utsålda. (Klart Ekborg och Johansson är dragplåster…)


Storyn är väldigt trogen Bergmans komedi från 1955 och Beppe Wolgers översättning är magnifik, tydligen också väldigt trogen Bergmans filmmanus.
Föreställningen ramas in av fem fantastiska operasångare, som i sina rörande, skruttiga gestalter, fungerar som berättare för skådespelet och jag känner mig helt avslappnad redan vid första scenen.
Sen rullar det på med dramat kring advokat Fredrik Egerman, hans unga fru Anne, den firade skådespelerskan Desirée Armfeldt, hennes älskare greve Carl Magnus och hans uttråkad hustru Charlotte. Ja, ni hör ju, det är bäddat för intriger och dramatik.

Första akten är en energibomb, en vitamininjektion utan dess like och jag märker att jag sitter och ler hela tiden. Det är verkligen fantastiskt när manuset är så bra, att det inte behövs spela komedi. Det är bara så bra skrivet att det blir roligt och slagfärdigt, och det levereras av superba skådisar. Det är en ynnest att som publik få uppleva detta.
Andra akten har en mörkare, lite mattare ton och lever inte upp till första aktens extasliknande lyckorus. Skönt var väl det! Vi behöver för sjutton hinna andas.
I andra akten får vi bl.a. musikalens paradnummer Ge mig en clown. Här framförd av Pia Johansson, som sångmässigt lämnar en del att önska, men som tack vare sin pondus och styrka ändå levererar.
Det hör också till ovanligheterna att ensemblen är så jämn, trots blandningen av Stadsteaterns fasta skådisar och gästande musikalartister. Någon som specifik som stack ut? Titta på rolllistan och välj en. Det ÄR en ynnest att få se detta.
Lägg då till snygga, enkla scenlösningar och vackra kostymer, ja, lyckan är komplett!
Efter föreställningen vill jag bara att dom ska börja om igen, jag vill bara ha mer, mer, MER! Som jag sa till min vän Ida, som var mitt sällskap, “kan jag inte få återuppleva den här stunden?”.
Kan inte detta vara starten till en Sondheim-boom i Sverige? Istället för alla dessa uttjatade, intelligensbefriade musikalspektakel om huserar på teatrar lite varstans…
SNÄLLA!
Lyssna:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: