KNOCKAD IGEN

TOMAS ANDERSSON WIJ Spår (Ebeneser Recordings)


@@@@

Det börjar med ett knytnävsslag in i hjärtkammarens innersta och sköraste rum. Öppningsspåret Jag hör dig dåligt är som ett emotionellt, sorgetyngt ärevarv, det där tillståndet vi kan hamna i, när en förlust eller ett uppbrott, gör att vi hamnar i en loop eller en cirkel, som vi nästan inte kan ta oss ur. Och jag kan inte sluta lyssna, för låten slutar trots allt med ett lättat och hoppfullt leende.
Senaste perioden av Tomas Andersson Wijs liv har kantats av bl.a. föräldraskap och nära vänners bortgång, och det har starkt f’ärgat texterna och stämningen på Spår.

Jag har haft en nära relation till Andersson Wij sedan Stjärnorna i oss (http://speedospopblogg.blogspot.com/2010/02/klassiker.html) från 2004 och för mig var efterföljande albumen TAW och En sommar på speed bra, men saknade stinget och angelägenheten.
På nya plattan har Tobias Fröberg tagits in som producent och han har skapat ett lätt ödsligt ljudlandskap till Tomas sånger. Det är skitigt, skramligt, akustiskt och med sting.
Han har skalat av alla onödigheter, det är pang på, in i låtens kärna och åter igen är angelägenheten tillbaka.
Som titelspåret Spår, med gästsång av Anna Ternheim, där han sjunger om sin far och farfar, och återskapar sitt historieberättande signum. Eller Allt är bättre än ingenting, där villkorslös lycka blandas med sorgearbete. Eller hoppfulla och stärkande Det ligger i luften. Eller avslutande Allt, med dess sparsamma, drivande, inre puls, kontra de ödsliga, sorgsna körerna.
Han har hittat en ny ficka i min kärna och ja, jag är helt enkelt, knockad igen.
Lyssna:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: