KLASSIKER: LOOSE ENDS – LOOK HOW LONG

LOOSE ENDS Look How Long (1990, Virgin Records Ltd)
@@@@@
Loose Ends bildades 1980 av sångaren och gitarristen Carl McIntosh, sångerskan Jane Eugene och keyboardisten och kompositören Steve Nichol i London. Trion hade sin storhetstid i mitten och slutet av 80-talet med sina moderna, urbana soulpärlor, med bl.a. Hangin’ on a string från 1985. Låten blev etta på Billboards R’n’b chart och detta gjorde Loose Ends det första brittiska band att toppa listan.

Mot slutet av 80-talet hade grundmedlemmarna Eugene och Nichol lämnat gruppen efter meningsskiljaktigheter gällande den framtida musikaliska inriktningen och därmed lämnades Carl McIntosh för att fortsätta på egen hand. Han plockade in två nya sångerskor, Linda Carriere och Sunay Suleyman och började arbeta på ett nytt album.

1990 såg Look How Long dagens ljus.

Fram till slutet av 80-talet hade jag levt i illusionen att pop var nyckeln till fred på jorden. Oavsett om det handlade om klassiska slagdängor som I should be so lucky eller episka gospelballader som Don’t give up. Pop var min bibel.
Där någonstans i popdimman, gör P3:s Soul corner med Mats Nileskär entré i mitt liv. Detta öppnar en helt ny värld för mig. Ja, visserligen hade jag redan börjat lyssna på både Prince och Soul II Soul vid det här laget, men jag var fortfarande kvar i hitlåtsstadiet.
Genom Soul Corner får jag uppleva artisterna och låtarna som inte hittat sig in på försäljningslistorna. På den tiden hade soul/r’n’b-genren ännu inte fått så stor genomslagskraft i Sverige som den har idag. Jag upptäckte bl.a. Anita Baker och Alexander O’Neal, och senare även några av som bästa rapartisterna som Nas och Common, Men framför allt fann jag Loose Ends.
Look How Long kom att innebära en transformation i mitt musikaliska lyssnande. Den kom att erbjuda mig helt nya rytmer och arrangemang. Sångarna erbjöd en mycket större bredd och vidd än vad popsnärtorna på hitlistorna kunde erbjuda, tillsammans med snyggt sammansatta kompositioner, som mycket enkelt skulle kunna plockas nere till ett akustiskt set och fortfarande hålla lika hög kvalité.
Produktionen var slick, dansant och stundtals ganska aggressiv i sin urbana neo-soul kostym. Idag känns produktionen en aning daterad och väldigt 90-tal, men nostalgi är ibland bara av godo. Det var genom detta album jag förstod vilken roll jazzmusiken har i populärmusiken och då framför allt soul och r’n’b. Kombinationen av soul/r’n’b/jazz kändes helt naturlig och organisk i mig och den fann sin naturliga plats i mitt liv genom Look How Long.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: