KLASSIKER: TOMAS ANDERSSON WIJ – STJÄRNORNA I OSS

TOMAS ANDERSSON WIJ Stjärnorna i oss (Warner Music, 2004)

@@@@@
 
Den här doften av kastanj och gräs
Pizzerian och grusvägsdammet
Dom här svala 50-talshusen
Och alla bänkar där ingen nykter människa sitter
Jag är tillbaka där det började en gång
Det var i ett annat liv, känns det som
Samma ljud när tunnelbanan stannar
Samma människa, ändå en helt annan
 
Ibland, då och då, dyker det upp någon eller någonting som på något sätt skakar om dig i grunden. Oftast är det en person, som lyckas med vad tycks vara det otänkbara, dom kommer innanför skinnet på en. Det kan vara en partner, en vän, ett syskon eller en familjemedlem. Vi delar värderingar, humor, minnen, barndom eller bara ren och skär nostalgi. Dom hittar in till din djupaste kärna och omsluter sig kring dig, så att du bär med dig henne eller honom för alltid.
 
Ibland kan det vara en bok, en film, en konstutställning eller som i det här fallet, ett album.
 
När det händer, handlar det inte om det perfekta soundet, dom bästa musikerna eller den magnifika produktionen. När det händer, handlar det endast om att låtarna, texterna och framförandet har fått ett eget liv, skaffat sig porer, celler, blod och kött. Nästintill blivit en person. För musik kan väl inte beröra ens kärna så?
Missförstå mig inte, förmodligen är soundet perfekt, musikerna superba och produktionen magnifik, men det blir sekundärt i sällskap av Stjärnorna i oss.
 
Och en sak har jag lärt mig
Livet är inte ute efter mig
Och en sak har jag fattat äntligen
Livet vill mig inget ont
Och det jag inte kan förändra
Det kan jag acceptera
Och det jag kan acceptera
Det är redan förändrat
 
När jag började lyssna på albumet våren 2004, efter att upptäckt TAW genom Blues från Sverige, var det känslan av nostalgi som slog mig starkast. Det fanns något bekant över hans sätt att rakt och okomplicerat återberätta om sin barndom, sin nutid och sin framtid. Oavsett om det gällde tunnelbanan hem till barndomens Aspudden, en sömnlös natt på Statshotellet i Hudiksvall eller hjälplösheten av att inte kunna hjälpa en medmänniska.
 
Albumet blev min snuttefilt. När jag var ledsen, lyssnade jag på den och fick gråta lite mer, och blev stärkt på kuppen. När jag kände mig nostalgisk, lyssnade jag på den och kunde minnas, och blev stärkt på kuppen. När jag var lycklig, lyssnade jag på den och blev stärkt på kuppen.
Ett tag, oavsett mitt sinnestillstånd, kunde jag inte lyssna på Stjärnorna i oss utan att börja gråta. Vid det laget hade den hittat sin ficka i min kärna och parkerat där. För gott.
Efter varje lyssning lite starkare.
 
Retirera till din famn igen
Det vore att bryta varje lag
Årstider byter plats
och vi ska bort
från det som var
du och jag
Det finns en skräck
som hittat hit
Att allt är utbytbart för mig
Att jag är bottenfrusen
och oberörd
Men så minns jag
dig och mig
 
Det är rakt, enkelt och utan pretentioner. Avskalat, kompromisslöst och med sång och text i fokus. Skarpa skott rakt in i mitt hjärta, min själ och min kärna.
 
För ett par år sedan var jag på bio och efter filmen, när jag står och tar på mig ytterkläderna, ser jag TAW komma ut ur samma salong. Plötsligt hörde jag plattan snabbspolas i huvudet och jag försöker komma på något jag vill säga till honom. Men jag får inte talförmågan att fungera eller en impuls att gå fram till honom, för vad skulle jag ha sagt? Svamlat något om nostalgi och min kärna??? Så jag förblev tyst och gick hem och lyssnade på skivan igen. Och stärktes på kuppen.
 
Vår kärlek är en sådan kärlek
som varken kan börja eller sluta
en käpp i stora klockan
hack hack
Vår kärlek också en sorts kärlek
en rondell av obesvarade böner
runt runt
Vår kärlek är en kärlek som sjunker
och drar med sig sin räddare mot botten
armarna om varandra
ner ner
det kanske inte är någon riktig kärlek
men det är vår kärlek
vår kärlek
 
Lyssna:
 
 
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: